
La trobada, que va tenir l’estructura de Congrés, es va celebrar a l’Ocrubre Centre de Cultura Contemporània (Octubre CCC), els dies 9 i 10 de mig de 2008.
Va haver-hi tres conferències (Les claus de la repressió franquista, El món penitenciari franquista al País Valencià, i Memòria de la repressió); dues taules rodones (La repressió franquista al País Valencià, i La repressió contra les dones); dos testimonis de la repressió que van comptar les seues vivències; i també més de vint comunicacions corresponents a sengles treballs d’investigació al voltant de la temàtica de la Trobada i que esperem seran publicats en breu pel mencionat Octubre CCC –organitzador de l’esdeveniment- al que pertany la prestigiosa editorial valenciana Tres i Quatre.
El comitè organitzador estava format per historiadors i professors de les Universitats de Castelló (Rosa Monleó), València (Javier Navarro), Alacant (Josep Miquel Santacreu), Barcelona (Pelai Pagés) i Illes Balears (David Ginard) així com Ricard Camil Torres i Vicent Sampedro que feia de secretari.
Les comunicacions, sintetitzades en quatre relatories eren el fruit de diversos treballs d’investigació en l’àmbit de distintes comarques del País Valencià.
Volem destacar per a “El federal” un sorprenent treball sobre la repressió contra els carlistes durant la postguerra. I és que, en mig de tota la resta de comunicacions que feien referència a la repressió contra elements o col•lectius del bàndol dels perdedors en la guerra civil, va sorprendre aquesta que feia referència als que també van ser perdedors encara que en el bàndol dels guanyadors.
A l’espera de la publicació de les actes per poder gaudir de tots els treballs, volem, si més no, anticipar el títol d’aquesta comunicació a la que hem fet referència explícita per la seua curiositat, un títol que és bastant clarificador sobre el seu contingut: La postguerra i els carlistes a les comarques de Castelló: uns exemples de repressió franquista i de protecció a milicians repressaliats en consells de guerra sumaríssims. El seu autor és Josep Miralles Climent.
Des d’“El Federal” ens congratulem d’aquest fet, i animen els historiadors de temàtica carlista, no solament a seguir investigant sobre la nostra historia en general, sinó també a estar atents a les jornades i actes sobre la tan de moda Memòria Històrica, com és el cas de les mencionades jornades, per tal de poder aportar estudis i treballs seriosos i documentats, que contribueixen a traure a la llum la repressió de la que també el carlisme va ser víctima -resta per fer un estudi monogràfic sobre la repressió contra el carlisme al llarg de la dictadura-, contribuint de pas a desmitificar –o al menys deixar en el seu lloc just- el paper de botxins que s’atribueix al carlisme durant la guerra civil i la postguerra, que alguns historiadors poc objectius s’empenyen en exagerar. Per això són importants comunicacions com la que ens ocupa o altres com la conferència que, el passat 4 d’abril, va realitzar l’historiador i periodista Manuel Martorell Pérez a l’Ateneu Barceloní, titulada Deu imatges i una guerra civil que va organitzar l’associació, Amics de la Història del Carlisme de Catalunya.
No hay comentarios:
Publicar un comentario