martes, 21 de abril de 2009

DES DEL PAÍS VALENCIÀ:

EN UN CONGRÉS D’HISTORIA SOBRE MEMÒRIA HISTÒRICA, UNA COMUNICACIÓ APORTA DADES DE REPRESSIÓ A CARLISTES I DECLARACIONS D’AQUESTOS A FAVOR MILICIANS REPRESSALIATS EN CONSELLS DE GUERRA SUMARISSIMS.
S’ha celebrat a la ciutat de València la 1ª Trobada d’investigadors de la Comissió de la Veritat, sobre temàtica de La repressió franquista durant els primers anys de la dictadura.
La trobada, que va tenir l’estructura de Congrés, es va celebrar a l’Ocrubre Centre de Cultura Contemporània (Octubre CCC), els dies 9 i 10 de mig de 2008.
Va haver-hi tres conferències (Les claus de la repressió franquista, El món penitenciari franquista al País Valencià, i Memòria de la repressió); dues taules rodones (La repressió franquista al País Valencià, i La repressió contra les dones); dos testimonis de la repressió que van comptar les seues vivències; i també més de vint comunicacions corresponents a sengles treballs d’investigació al voltant de la temàtica de la Trobada i que esperem seran publicats en breu pel mencionat Octubre CCC –organitzador de l’esdeveniment- al que pertany la prestigiosa editorial valenciana Tres i Quatre.
El comitè organitzador estava format per historiadors i professors de les Universitats de Castelló (Rosa Monleó), València (Javier Navarro), Alacant (Josep Miquel Santacreu), Barcelona (Pelai Pagés) i Illes Balears (David Ginard) així com Ricard Camil Torres i Vicent Sampedro que feia de secretari.
Les comunicacions, sintetitzades en quatre relatories eren el fruit de diversos treballs d’investigació en l’àmbit de distintes comarques del País Valencià.
Volem destacar per a “El federal” un sorprenent treball sobre la repressió contra els carlistes durant la postguerra. I és que, en mig de tota la resta de comunicacions que feien referència a la repressió contra elements o col•lectius del bàndol dels perdedors en la guerra civil, va sorprendre aquesta que feia referència als que també van ser perdedors encara que en el bàndol dels guanyadors.
A l’espera de la publicació de les actes per poder gaudir de tots els treballs, volem, si més no, anticipar el títol d’aquesta comunicació a la que hem fet referència explícita per la seua curiositat, un títol que és bastant clarificador sobre el seu contingut: La postguerra i els carlistes a les comarques de Castelló: uns exemples de repressió franquista i de protecció a milicians repressaliats en consells de guerra sumaríssims. El seu autor és Josep Miralles Climent.
Des d’“El Federal” ens congratulem d’aquest fet, i animen els historiadors de temàtica carlista, no solament a seguir investigant sobre la nostra historia en general, sinó també a estar atents a les jornades i actes sobre la tan de moda Memòria Històrica, com és el cas de les mencionades jornades, per tal de poder aportar estudis i treballs seriosos i documentats, que contribueixen a traure a la llum la repressió de la que també el carlisme va ser víctima -resta per fer un estudi monogràfic sobre la repressió contra el carlisme al llarg de la dictadura-, contribuint de pas a desmitificar –o al menys deixar en el seu lloc just- el paper de botxins que s’atribueix al carlisme durant la guerra civil i la postguerra, que alguns historiadors poc objectius s’empenyen en exagerar. Per això són importants comunicacions com la que ens ocupa o altres com la conferència que, el passat 4 d’abril, va realitzar l’historiador i periodista Manuel Martorell Pérez a l’Ateneu Barceloní, titulada Deu imatges i una guerra civil que va organitzar l’associació, Amics de la Història del Carlisme de Catalunya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario